De architecten over Kallisto - Kallisto

Een nieuw hoofdstuk

Het was zo’n opdracht waar architecten blij van worden. Radboud Seckel en Bauke Tuinstra vertellen zelf waarom ze met plezier aan het ontwerpen van Kallisto gewerkt hebben.

Er waren de nodige uitdagingen. Bilgaard staat er al een tijdje; de wijk heeft gebruikssporen. En hoeveel respect de architecten ook hebben voor de ideeën van Het Nieuwe Bouwen, Kallisto mocht iets knusser worden, een tikje gezelliger.

“Bilgaard is een heldere wijk uit het Nieuwe Bouwen van de jaren ’60. Om te beginnen herkenden mijn collega Bauke Tuinstra en ikzelf de echte kwaliteit van Bilgaard: een helder opgezette wijk met veel licht en lucht in de openbare ruimte. Dat zijn belangrijke eigenschappen van het wonen in Friesland.

Samen begonnen we aan onze opgave. Zijn bureau tekende de eengezinswoningen, ons bureau de appartementen. De openbare ruimte pakten we samen op.”

Architectuur is niet alleen een mooi huis tekenen. Het gaat ook over de ruimte eromheen. Wat maakt wonen prettig?

Daarom hebben Seckel en Tuinstra ook de straat en de buurt opnieuw ontworpen. De omgeving geeft je ruimte voor jezelf, maar nodigt ook uit om dingen te organiseren met buren. Het groen is immers van iedereen.

Tuinstra vat het resultaat samen: “Dit nieuwe buurtje biedt mooie woningen en appartementen in een groene omgeving. In 2020 voegen we aan Bilgaard een nieuw hoofdstuk toe, voortbouwend op de bestaande kwaliteit. Het is hier binnenkort nog beter wonen!”